Sieraden onderhoud – hoe onderhoud je sieraden

Sieraden zullen hun schoonheid behouden en als ze goed worden onderhouden. Na verloop van tijd verliezen sieraden hun glans, krijgen ze krassen, buigen ze, krijgen ze deuken of slijten ze. Met routinecontroles en opknapbeurten kan ernstige schade of verlies voorkomen worden. Hierbij is het van belang dat u consequent een onderhoudsmoment plant.

We hebben een lijst samengesteld met onderhoudstips zodat u sieraden een leven lang meegaan.

Hoe maak je sieraden schoon?

Veel mensen realiseren zich niet dat huishoudelijke schoonmaakmiddelen, make-up, haar-verzorging producten, en allerlei andere huishoudelijke chemicaliën sieraden en metalen kunnen beschadigen. Natuurlijk is voorkomen beter dan repareren. Maak dus regelmatig uw sieraden schoon. Vooral sieraden met stenen worden snel vies. Er zijn veel verschillende producten op de markt voor het reinigen van uw sieraden. Laat U goed informeren! Het veiligste schoonmaken is uw sieraden met een sopje van een beetje warm water en afwasmiddel en met een zachte borstel.   LET OP: Parels hebben een specialen behandeling nodig! (zie onderaan informatie hierover)

Algemene schoonmaakregels sieraden

Bij de Goudsmid worden stenen nooit gelijmd! Dit omdat echte (edel)stenen zulke mooie eigenschappen heeft, die als ze gelijmd worden helemaal verdwijnen en/of beschadigen. Er zijn wel zogenaamde plakstenen. Dit zijn veelal halfedelstenen zoals een lagensteen in een heren zegelring bijvoorbeeld. Deze stenen worden nooit gelijmd, maar ingelakt met een speciaal middel wat de steen niet beschadigd.

U kunt gerust de zegelring onderdompelen in (warm) water. Let er wel op dat plotselinge temperatuurverschillen alsnog scheuren kunnen veroorzaken in stenen.

Als het sieraad geen stenen bevat kunt u het gerust in water onderdompelen. Heet water is ook mogelijk.

U kunt uw sieraden eenvoudig thuis zelf reinigen en poetsen. U kunt het ook bij een juwelier/goudsmid laten doen met waarschijnlijk een nog beter resultaat. Daarbij hoef je je ook geen zorgen te maken over de juiste schoonmaaktechnieken.

Hoe maak je zilveren sieraden schoon?

Zilveren sieraden hebben meer schoonmaak nodig dan gouden sieraden, omdat ze dof worden (ook wel zwart). Afhankelijk van hoe vies de sieraden zijn, zijn er tal van mogelijkheden om zilveren sieraden schoon te maken. De gemakkelijkste manier om schoon te maken is met een licht vochtige zachte doek met een klein beetje water en zeep poetsen. Poets het vervolgens na met een droge doek. Er zijn ook hele handige zilverdoeken in de handel, deze zijn ideaal. Margriet verkoopt deze in haar webwinkel. klik hier

Hoe maak je gouden sieraden schoon?

Goud kan worden schoongemaakt, net als zilver. Alhoewel het minder snel vies of vet wordt dan zilver kan het nog steeds gebeuren dat goud er na verloop van tijd minder mooi uit ziet. Gebruik een vochtige doek of een zachte tandenborstel, met een klein beetje water en wat afwasmiddel. Ideaal is een ultrasoon, dit is een apparaatje dat werkt op batterijen of op stroom. Het apparaat vult u met heet water en wat afwasmiddel en eventueel ammonia. LET OP alleen geschikt voor sieraden met diamant, moissanite en cubic zirconia. Advies is om uw sieraden hier iedere maand in schoon te maken.

Ultrasoon

Wat is ultrasoon reinigen? 
Ultrasoon reinigen is een zeer effectieve reinigingstechniek. Het reinigingseffect in een ultrasoon bad ontstaat doordat (voor de mens niet waarneembare) geluidsgolven door het water met de reinigingsvloeistof worden gestuurd. Hierdoor ontstaan tienduizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven in elkaar klappen. Deze implosies hebben een veelvoud aan kleine stromingen door de reinigingsvloeistof tot gevolg. Deze stromingen functioneren als een borstel en weken het vuil los van het voorwerp. Met als gevolg: het ultrasoon reinigen van de voorwerpen die zich in de reiniger bevinden. Dit zonder te krassen of te schuren en tot op plaatsen waar je met de hand niet bij kunt.

Margriet Jewels verkoopt deze ultrasoon in de webwinkel. Deze zijn geschikt voor particulier gebruik!

Het onderhoud van Parels

Je kan het voelen, echte zoetwaterparels voelen eerst koud aan en passen zich aan jouw lichaamswarmte aan. Een imitatieparel blijft steeds op kamertemperatuur en is in verhouding ook lichter van gewicht. Wanneer je een echte parel tegen je tanden wrijft ervaar je een zandkorrelig effect omdat je kalk tegen kalk wrijft. Een imitatieparel daarentegen voelt erg zacht aan. Echte parels hebben een perfect zuivere boorrand terwijl die bij imitatieparels iets afgerond is alsof deze een beetje wegsmolt tijdens het boren.

Het onderhoud: Het organische materiaal dat de verschillende laagjes parelmoer bij elkaar houdt kan uitdrogen, daarom is elke vorm van warmte voor langere tijd funest voor de glans en kleur van de parel.

Ook wordt het aangetast door zuren in allerlei chemicaliën, zoals huishoudelijke zepen, schoonmaakmidellen, cosmetica en transpiratie- en huidzuren. Het lichaam produceert transpiratie, zelfs als de huid droog is, en dit bevat een paar lichte zuren die langzaam het parelmoer aantasten.

Met parels zwemmen in een zwembad moet vermeden worden, evenals langdurig zonnebaden. Pareljuwelen moeten als laatste worden omgedaan, na baden, gebruik van hairspray en cosmetica.

Colliers moeten minstens een paar keer per jaar gedragen worden. Als een collier gedragen is kan het met een vochtige doek worden afgedaan voordat het wordt opgeborgen. Schoonvegen met alcohol verwijdert vet en vuil. Als parels regelmatig gedragen worden is het raadzaam ze een of twee keer per jaar schoon te maken door ze voor een 20 minuten in handwarm water met zachte zeep te weken. Daarna moeten ze minimaal 24 uur drogen. Het wordt aangeraden een collier eens per jaar te laten schoonmaken en nakijken door de juwelier of goudsmid. Bij zeer regelmatig dragen is het voor de veiligheid aan te bevelen een collier elk jaar opnieuw te laten knopen.

Parels mogen nooit samen met andere juwelen worden opgeborgen ! Alhoewel parels mechanisch sterk en taai zijn, ze kunnen gemakkelijk krassen !!

De volgende regels gelden :

  • niet in de afwas, bad of douche
  • niet dragen bij transpirerende arbeid of inspanning
  • niet in aanraking laten komen met cosmetica, parfum of haarspray
  • vanwege het zachte oppervlak niet in aanraking laten komen met andere juwelen
  • na het dragen schoonmaken met een zachte doek
  • één maal per jaar laten nakijken en opnieuw knopen
  • regelmatig dragen voorkomt uitdrogen