Sieraden met EDELSTENEN

KLIK op de foto voor het FOTOalbum..

Met edelstenen werken is de kers op de taart!

 

Waarom Goudsmid Margriet graag met edelstenen werkt?

Nou, heb je even? Het werken met edele metalen is mijn grootste passie. De grofte, de verfijning, de welwilligheid van het edelmetaal (maar vaak ook weer niet), de verhalen die sieraden vertellen maken mijn vak speciaal. Het is een eer ermee te mogen werken, het maakt het vak van edelsmid wat mij betreft het mooiste dat er bestaat. Het toepassen van edelstenen is daarbij, letterlijk en figuurlijk, van grote toegevoegde waarde. Het is de finishing touch voor een sieraad en de vraag ernaar is er éen die de laatste jaren alleen maar toeneemt.

Het aankopen van edelstenen, of het mogen werken met door een klant meegebrachte ste(e)n(en) bezorgen mij vaak kippenvel. Een steen kan mij raken en bepaalde emoties of gevoelens losmaken met zijn unieke kenmerken. De schoonheid, de zeldzaamheid; edelstenen zijn geweldige creaties van de natuur. ‘Van nature prachtig en puur’ zeg ik altijd. Aan edelstenen voeg je niets toe, die zijn mooi van zichzelf, mooi zoals ze zijn.

Ik geloof in de bijzondere kenmerken van stenen, de eigenschappen waarvoor ze staan. Kenmerken die verschillend zijn en in meer of minder mate bij je passen en die, geloof het of niet, vaak onbewust samengaan met jouw persoonlijke voorkeur en keuze. Mijn fascinatie en absolute voorkeur gaan uit naar diamanten. De hardheid is uitzonderlijk, de variaties en mogelijkheden in de verwerking ervan idem. Ooit mocht ik werken met een fantastische 7mm. – 1.2 Crt. sky-diamant die mij, om zijn enorme en prachtige verschijning, tot tranen roerde.

Goudsmid Margriet heeft slechts een kleine collectie edelstenen in haar atelier, op basis van uw keuze en wensen kunnen vrijwel alle edelstenen worden besteld en geleverd. Met mijn kennis en ervaring help en adviseer ik u hierin graag.

 

Wat zijn Edelstenen?

De duurzaamheid van Edelstenen word bepaalt door de 4 C’s. Deze staan voor:

  • Carat= gewicht
  • Clarity=zuiverheid
  • Color=kleur
  • Cut=slijpsel/maaksel

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, ze groeien in de natuur, en worden meestal bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten bij de Goud- en Zilversmid. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

  • Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
  • Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.

 

Diamanten (Diamonds)

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Diamant is simpelweg de naam van deze natuursteen.

100% Ethisch – De ethiek en transparantie van Goudsmid Margriet & Margriet Jewels zijn net zo belangrijk als de puurheid en perfectie van onze diamanten. Wij garanderen u volledige integriteit van al onze diamanten in het totale traject van oorsprong tot levering.

De zogenaamde 4 C’s bepalen uiteraard ook de de waarde van een diamant. We vertellen u er graag meer over.

Carat (gewicht)

Het gewicht van een diamant drukken we uit in karaat. 1 karaat is 0,2 gram. Er gaan dus 5 karaat in 1 gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 punten. Een diamant met een gewicht van bijvoorbeeld 0.50 karaat duiden we ook wel aan als 50-punter. Grote diamanten zijn zeldzamer dan kleine en de waarde van een diamant neemt exponentieel toe met het gewicht. Een 2 karaat diamant is dan ook altijd meer waard dan twee diamanten van 1 karaat van dezelfde kwaliteit.
Belangrijk te vermelden is dat diamanten met hetzelfde gewicht niet per definitie dezelfde diameter hebben. Diamanten die te ondiep (shallow) of te diep (deep) zijn geslepen kunnen optisch kleiner ogen in relatie tot het gewicht en/of brilliance verliezen. Daarom werken wij alleen met een Fine Make maaksel.

Clarity (zuiverheid)

Tijdens het natuurlijke kristalliseringsproces kunnen onzuiverheden in de diamant ingesloten worden. Deze duiden we aan met ‘insluitsels’ (inclusions). De hoeveelheid, aard en positie van de onzuiverheden bepalen de zuiverheid van een diamant. Loepzuivere diamanten duiden we aan met IF (Internally Flawless). Naarmate er meer onzuiverheden zijn, spreken we van VVS (Very Very Slightly included), VS (Very Slightly included) SI (Slightly Included) en I (Imperfect).

Diamanten bij Goudsmid Margriet

Color (kleur)

Diamanten zijn er in diverse kleuren. De meest gangbare categorie is ‘wit’ of ‘kleurloos’. De kleuren duiden we aan met letters, van D tot Z. De zeldzaamste en meest waardevolle kleur is D (absoluut kleurloos), de minst waardevolle kleur wit is Z (lichtgelig/lichtbruinig). Naast kleurloze diamanten zijn er ook fancy colored diamonds in alle kleuren van de regenboog. Deze natuurlijk gekleurde diamanten zijn uiterst zeldzaam en de laatste jaren zeer gewild en kostbaar.

Cut (slijpsel/maaksel)

De natuur is verantwoordelijk voor de kleur en zuiverheid van een diamant. De cut is in handen van een meesterslijper, die de ruwe diamant tot leven brengt. De precisie van het slijpen en de nauwkeurigheid van de proporties bepalen de schittering. Er zijn diverse slijpvormen. De ronde (briljant) is de meest populaire. Deze heeft 57 facetten en zorgt voor een optimale schittering (brilliance) en lichtdispersie (fire). Andere slijpvormen zijn princess, oval, cushion, marquise, heart, pear, emerald en radiant.

 

 

Uit veiligheidsoverweging voert Goudsmid Margriet & Margriet Jewels geen voorraad.

Zij werkt alleen op bestelling….